Trinity

Op 16 juli 1945, ontplofte de VS de eerste atoombom, en gebruikte kort daarop dit wapen in bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Dit leidde direct tot de start van de koude oorlog en de nucleaire bewapeningsrace.

J. Robert Oppenheimer, de wetenschapper aan het hoofd van het Manhattan Project, gaf aan de eerste nucleaire test de naam “Trinity”, gebaseerd op het gelijknamige 17de eeuwse gedicht van  John Donne. Tijdens het aftellen voor deze eerste ontploffing, hoorden de wetenschappers en militairen flarden van Tchaikovsky’s Serenade voor strijkers op de militaire radiofrequentie die toevallig ook gebruikt werd door een nabije radiozender.

Om dit gebeuren te herdenken, en om aandacht te trekken op de nog steeds reële nucleaire dreiging, brengen BOHO Players een uniek programma rond Tchaikovsky’s Serenade voor strijkers. Lieder en aria’s wisselen elke beweging van de Serenade af. Deze liederen tonen de angst, hulpeloosheid en gelatenheid van de gewone mens ten aanzien van dit nucleaire zwaard van Damocles. Beklijvende video beelden begeleiden de muziek.

Bekijk de promo video op onze Kijk en Luister pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.